Mijn blog over sport kruimels op tafel

koffiekoeken de koers het leven een lekke band

mail mij!contact

18 juli 2014

Weekend

Het weekend komt eraan. En het is volop zomer. En dan nog eens de Tour! In de Alpen! Klimmen! Jongens toch, wat een weekend wordt dat. We gaan ervan genieten! Redenen genoeg. En toch: een topweekend wordt het niet...

1. "Hij is gelost, maar hij weet het zelf nog niet." "Neen, hij weet het zelf nog niet." "De deur staat open." "Ja, de deur staat open." "Mollema gaat eerst het bord van Bardet leegeten." "Amaai, die geeft er een ferme snok aan." "Hij kan niet volgen." "Valpartij. Aie, Aie, Aie, Jürgen Van den Broeck ligt er bij, 't zal toch niet waar zijn, zeker?". Kortom: José en Michel zijn in uitstekende vorm, ze zijn de tweede week goed doorgekomen (vooral José, vind ik), ze hebben nog de goede benen voor de laatste week. "Lap, 't is zover, allez, ze gaan eraan beginnen. Is dat Valverde, José? Dat is Valverde, Michel."

2. Croissants van bij Jacques. Ik haal ze met de fiets, en bestel ook maar wat "pistolets", knapperige witte broodjes, voor direct met wat confituur. Lekker, al een beetje voorpret, met de Franse slag. Veel koffie erbij, en vers fruitsap. En het kan in de tuin. Het is al tien uur, en straks...

3. De televisie gaat aan, en het is nog geen middag. Ze zenden toch wel de hele rit uit? Ik blijf in de tuin, maar op de achtergrond hoor ik de geluiden uit Frankrijk. Hoever is 't nog? Nog 170 kilometer. Mooi, dat is nog uren plezier.

4. Er is nog maar een bodempje koffie. Geen erg, tijd voor het aperitief. Rosé? Rosé! Eigenlijk smaakt dat alleen maar in de Provence. Maar hé! Wie maakt zich vandaag zorgen? Wij niet. De Provence ligt vandaag in mijn tuin. Nog maar twintig kilometer gereden. Jongens, wat een dag. "Nog iemand een glaasje rosé?" "Dat dacht ik wel." "Santé!" "Nog eentje?" "Eentje, dan."

5. Buurman M. komt langs. Allez, vooruit: barbecue! (Stiekem was het vlees al aangekocht). Niet te veel poespas: worsten, anders niets. Wat tomaten, drie sauzen. "Rood wijntje?" "Rood wijntje!" "Kijk, wat ik hier heb: een Appellation Ventoux Contrôlée, 2012." "Worstje?" "Ketchup?" "Pak maar aan!"

6. "Wacht! Ik leg Julien Clerc op!" 'This Melody', 'Venise'. Nog negentig kilometer. "Het kasteel werd gebouwd in de zeventiende eeuw." "Goed bewaard." "Da's juist." "Die komt niet meer vooruit." "Moet die nu al lossen?" "Dat is vroeg." "Veel te vroeg." "En daar? Pinot? Nu al?"

7. En uiteindelijk: het besef in een zwoel, zomers weekend: deze week stierven mensen op weg naar verre oorden, boordevol belofte van een mooie toekomst. Uit de lucht geschoten. Zomaar.

 

Terug naar overzicht