Mijn blog over sport kruimels op tafel

koffiekoeken de koers het leven een lekke band

mail mij!contact

27 februari 2015

Méér Vlaams en de koers

Ik heb veel Nederlandse vrienden.

Dat mag, vind ik.

De meesten van hen zijn zot van de koers.

Dat is mooi, vind ik.

En ze komen graag naar Vlaanderen.

Dat is plezant, vind ik.

Ik heb ze geholpen, met wat koersinzicht. En "Vlaams voor beginners." Dat ook.

En nu hebben ze gevraagd voor méér. "Vlaams voor gevorderden", zeg maar.

Dus, waarom niet?

TIP 1: "Ja, maar", verweet u me. "Jij eet altijd friet." Dat klopt niet. Ik eet ook vaak een "frikandel spécial". Iets onbestemds van een onovertroffen vettigheid. Een staaf vlees? Ja, zeker? Natuurlijk eet u dat niet als u in Geraardsbergen de koers volgt. Daar eet u mattentaarten. Haal ze in het winkeltje op de hoek van de Markt, bij Olav. Juist: de man met de baard. Er bestaat geen Vlaams woord voor "mattentaart". Een mattentaart is een mattentaart. Neem er één mee voor 's anderendaags thuis. Zo duurt de koers nog een dag langer.

TIP 2: Spanjaarden haten de Vlaamse koersen. Geen erg. Dat mag. Zeg niet: "Die Spanjaarden hebben geen zin in het Vlaamse voorjaar." Zeg wel: "Die Spanjaarden hebben geen goesting." Mag ook: "Z'ebben gene moral." Ze geven op voor de Lange Munte.

TIP 3: cursisten die 'Vlaams voor beginners' volgden, maar eigenlijk beter hadden ingestapt bij 'Vlaams voor gevorderden' (meestal West-Vlamingen of mensen uit de Zwalmstreek. Ook twee Nederlanders.) wezen me erop dat een renner ook een bandbreuk kan hebben. Dat is juist. Soms komt Renaat tussen en roept: "En een bandbreuk! Bandbreuk Tom Boonen!!" Tom Boonen heeft dan niets gebroken: hij heeft gewoon een "platte tube".

TIP 4: zeg nooit: "En we zitten in de afdaling van de Bosberg." Neen: we zitten altijd "in den afzink".

TIP 5: staat u als wielertoerist met bandbreuk in de afzink van de Oude Kwaremont, dan wordt het behelpen. Hebt u geen hulpkit - met "rustinekes en colle toe" - bij de hand, dan wacht u best op een nieuw groepje dat ook in de afzink zit. Ze rijden meestal voor 'Dakwerken Peeters' - 'Alle Metselwerken Van Damme' - 'Bandencentrale Goossens'. Zij helpen u. Anders zoekt u "ne vélomaker". Meestal is dat een ex-coureur die geen beroepsrenner geworden is.

TIP 6: is er ook iets anders dan een Duvel of een "Palmken", vroeg een wat bedeesde cursist me. Ja. "Nen export". Spreek uit: "nen expor". Wat dat is? Gewoon: een biertje.

TIP 7: ga ook eens naar de plaatselijke 'Grote Prijs Schoenen Van Herreweghe'. Ga dicht bij de aankomst staan en luister naar de speaker. Dat is de man in de microwagen. Hij geeft commentaar op alles waar geen commentaar op te geven is. "En Rudy neemt het peloton op sleeptouw." "Renners, bij de volgende doortocht nog twintig ronden." "En Jimmy neemt het peloton op sleeptouw."

TIP 8: vaak gaat een coureur mee in een ontsnapping met een andere coureur. Hij plooit zich over zijn "guidon". In de 'Grote Prijs Schoenen Van Herreweghe' zal u horen: "Allez, godverdomme, pakt over." "Neenk." "Ge doet." "K'n doe." Hogeschool Vlaams, ik geef het toe.

TIP 9: "Rodaniaaaa!!" U weet genoeg. Dat blijft zo. Nog altijd.

TIP 10: bent u niet in Geraardsbergen, dan loopt u toch een bakker binnen en vraagt "een carré confituurken". Dat is heel lekker. Als er geen meer zijn, dan vraagt u "nen boel". Ook lekker.

TIP 11: u haast zich niet naar huis. U moet immers nog langs het frietkot. Maar dat wist u al.

Ik wens u een sterke koers.

 

Terug naar overzicht