Mijn blog over sport kruimels op tafel

koffiekoeken de koers het leven een lekke band

mail mij!contact

6 maart 2014

Mannen, rokjes en fietsen

En gisteren waren ze er.

Plots.

Alsof ze met z'n allen klaar waren voor de eerste schooldag.

Mannen op hun fietsen. Opgewonden, lacherig. En nerveus: "Het gaat beginnen."

Ik begrijp ze, die mannen.

Eerst is het maar een vaag gevoel: de lente is er. Kan dat al? Zo vroeg? "Dat zijn we niet gewoon." Maar dan staat het in de krant, de weervrouw op televisie zegt het. En dan komt het op de radio: de volgende vijftien dagen wordt het zonnig, met temperaturen ver boven de tien graden. Dat is lente.

En dan gebeurt het. Ze kijken 's avonds stiekem naar hun fiets, in het stalletje. Hij blinkt, zien ze. Maar dat wisten ze natuurlijk wel. Enkele weken geleden hebben ze die al geprepareerd, op een zondag na het veldrijden. "Om al wat in de sfeer te komen." Een nieuw lint rond het stuur, de bandjes even aanraken. De drinkbus al eens vullen, en gulzig drinken. Een voorschot op later.

Gisteren waren ze er. Ze hadden ongetwijfeld afgesproken in Café 't Tonneken, voor een vroege koffie en een croissant. Op kosten van de sponsor. Want die hebben ze, in de club. De truitjes zijn nieuw. De voorzitter heeft gekozen voor een retrolook. "Retro is modern", had hij gezegd, in de winter tijdens het jaarlijks etentje. Mooi, maar onwennig. Zo zitten ze, de verse truitjes. Net een nieuwe boekentas.

Ze moeten hun plaats nog wat vinden op de weg, voelen ze. Ze rijden waaierend uit, auto's geven een teken, voetgangers roepen. Ze rijden te snel, achteraan lossen ze. Dan maar wat vertragen. Neen, het ritme zit nog niet goed. Maar ze zijn wel uitgelaten. Het voelt goed. Dit wordt een schitterend jaar.

Hoe noemen we zo'n eerste dag eigenlijk? Voor vrouwen is het eenvoudig: dat is rokjesdag. De eerste dag dat vrouwen - als op afspraak - met z'n allen de blote benen tonen. Martin Bril - de veel te vroeg gestorven Amsterdamse columnist - vond het woord uit.

"Rokjesdag".

"Alle rokjes samen zorgen ervoor dat de zon zich al om half elf gewonnen geeft en haar temperatuur opschroeft naar 13 graden, en twee uur later al naar 18 graden. Uit de wind, een heel klein beetje maar, maar toch, uit de wind kan het gemakkelijk 20 graden worden. Voilà, rokjesdag."

Voor Martin Bril valt rokjesdag altijd ergens rond 15 april. Vandaag is het 6 maart. Ik heb nog geen rokjes gezien. Maar wel weer veel fietsende mannen.

Moeten wij, mannen, niet eens op zoek naar een nieuwe feestdag? Hoe noemen we de dag dat we met z'n allen met de fiets naar buiten komen?

Ik ga voor "koersdag".

 

Terug naar overzicht