Mijn blog over sport kruimels op tafel

koffiekoeken de koers het leven een lekke band

mail mij!contact

11 oktober 2014

Handleiding bij een nieuw veldritseizoen


Ja! Het is zover!

We gaan weer veldrijden. Althans: de Svennen, Kevinnen, Tommen en Larsen van deze wereld gaan dit doen.

Wij gaan gewoon weer kijken.

Dus hier is ze: de enige echte terzake doende handleiding bij het nieuwe veldritseizoen. Als u deze tips keurig volgt, dan wordt het straks zomaar weer lente en zijn we weer klaar voor de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Amstel Gold Race, de Giro, de Tour. Enfin: u begrijpt wat ik bedoel.

TIP 1: eet op zondagmiddag nooit (ik herhaal: nooit) uitgebreid. Neem zeker geen kip met appelmoes en kroketjes. Ik weet wel dat dit heel verleidelijk is. U gaat naar het marktje en schuift aan bij het kippenkraam en vraagt een "niet te grote kip, goed doorbakken en je mag ze al in vieren snijden. Ja, een beetje jus mag. En geef er maar twintig kroketten bij." Niet doen. Tenzij u er zeker van bent dat er die namiddag geen veldrijden op tv is (wat tot ergens eind februari niet het geval zal zijn). Als u dat toch allemaal eet, dan krijgt u zo tegen kwart over drie een "klopje" en wordt u pas weer wakker als de koers al een halfuur voorbij is. Dus: een verwittigd man is er twee waard.

TIP 2: doe daarom aan brunchen. Slaap wat langer, treuzel wat in de badkamer, haal dan zo tegen tienen broodjes bij de bakker. Neem ook wat koffiekoeken, enkele "Boules de Berlin" en confiturentaartjes (Juist: "carré confituurkes"). Ik kom daar nog op terug. Zet alles mooi uitgestald op tafel. Alsof u in uw eigen huis lekker in een B&B bent. Zet veel koffie, drink veel sinaasappelsap, lees nog eens de bijlage van de krant, lees nog eens de korte inhoud van de film die u gisterenavond al gezien hebt. Kortom: treuzel, lanterfant tot een stuk na de middag.

TIP 3: ga er vroeg genoeg voor zitten. Opgelet: als de wedstrijd om drie uur begint, dan zit u al om half drie (ten laatste). Anders mist u de twee minuten samenvatting van de beloften en de vrouwen (Sanne Cant wordt derde. Maar dit jaar wint ze ook enkele mooie koersen. Die Amerikaanse valt wel weer in de voorlaatste bocht of in de zandbak). Daarna mogen alle grote namen hun zegje doen. Sven Nys doet een professionele analyse, Bart Wellens heeft pijn in de rug maar gaat nu eens goed proberen te starten. Lars van der Haar rekent op zijn spurt en Mathieu van der Poel vindt het allemaal leuk. Klaas Vantornout voelt zich wat ziekjes.

TIP 4: wacht nu op Kevin Pauwels. En geniet van zijn analyse: "Bwa, ja. Neen. Misschien. Ja, wel goed." Hij wordt straks ofwel schitterend winnaar of rijdt ergens rond de zevende plek.

TIP 5: blijf altijd (ik herhaal: altijd) zitten de eerste twee ronden. Anders mist u het uitstappen van Radomir Simunek. Op het einde van de tweede ronde (soms na de derde ronde) zal u hem mistroostig met de fiets over de schouder onder het lint zien doorkruipen. Hij heeft namelijk (schrappen wat dat weekend niet past) alweer pech aan zijn ketting, pedaal, stuur, versnelling, rugnummer. Of hij koos voor de verkeerde banden.

TIP 6: houd er rekening mee dat de negende plaats het hele jaar lang voorbehouden is voor Bart Aernouts.

TIP 7: de prachtige derde plaats van Julien Taramarcaz in de derde veldrit van het seizoen is maar een schijnbeweging. Zet dus geen geld op hem in. Daarna wordt hij gewoon weer tiende, elfde of twaalfde.

TIP 8: haal na vier ronden een Boule de Berlin of een "carré confituurken". U hebt dat verdiend na een klein half uur baggeren door de modder.

TIP 9: wacht niet op José De Cauwer. Hij is er jammer genoeg niet. De José van dienst heet nu Paul. "En Paul, welke profielen kiezen we?" "Goh, Michel, ik zou gaan voor rhino's. Maar met Sven weet je nooit. En Lars, dat is ook geen gewone. Dus wie weet."

TIP 10: kijk altijd (ik herhaal: altijd) alleen. Doe dat lang uitgestrekt in de zetel. Houd de afstandsbediening bij de hand. Wie weet is er op Nederland wel schaatsen.

TIP 11: haast je na de koers naar het frietkot en bestel een groot pak met stoofvlees, en mayonnaise. "Mag ze erop? Of apart in een bakje?" Zeg altijd: "Erop!"

Succes!

 

Terug naar overzicht