Mijn blog over sport kruimels op tafel

koffiekoeken de koers het leven een lekke band

mail mij!contact

10 september 2017

Een nieuw veldritseizoen: handleiding


Ja! Het is zover!

We gaan weer veldrijden. Althans: de Mathieus, Kevinnen, Tonen, Wouten en Larsen van deze wereld gaan dit doen.

Wij gaan gewoon weer kijken, de mensen in Vlaanderen (en ook een beetje in Nederland).

Dus hier is ze: de enige echte terzake doende handleiding bij het nieuwe veldritseizoen. Als u deze tips keurig volgt, dan wordt het straks zomaar weer lente en zijn we weer klaar voor de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Amstel Gold Race, de Giro, de Tour. Enfin: u begrijpt wat ik bedoel.

TIP 1: eet op zondagmiddag nooit (ik herhaal: nooit) uitgebreid. Neem zeker geen kip met appelmoes en kroketjes. Ik weet wel dat dit heel verleidelijk is. U gaat naar het marktje en schuift aan bij het kippenkraam en vraagt een "niet te grote kip, goed doorbakken en je mag ze al in vieren snijden. Ja, een beetje jus mag. En geef er maar twintig kroketten bij." Niet doen. Tenzij u er zeker van bent dat er die namiddag geen veldrijden op tv is (wat tot ergens eind februari niet het geval zal zijn). Als u dat toch allemaal eet, dan krijgt u zo tegen kwart over drie een "klopje" en wordt u pas weer wakker als de koers al een halfuur voorbij is. Dus: een verwittigd man is er twee waard.

TIP 2: doe daarom aan brunchen. Slaap wat langer, treuzel wat in de badkamer, haal dan zo tegen tienen broodjes bij de bakker, mijn favoriet is Jacques, in W.. Neem ook wat koffiekoeken, enkele "Boules de Berlin" en confiturentaartjes (Zeg: "carré confituurkes"). Ik kom daar nog op terug. Zet alles mooi uitgestald op tafel. Alsof u in uw eigen huis lekker in een B&B bent. Zet veel koffie, drink veel sinaasappelsap, lees nog eens de bijlage van de krant, met de voorbeschouwing van Wout van Aert, die vertelt dat hij "niet alles gaat rijden", lees nog eens de korte inhoud van de film die u gisterenavond al gezien hebt. Kortom: treuzel, lanterfant tot een stuk na de middag.

TIP 3: ga er vroeg genoeg voor zitten. Opgelet: als de wedstrijd om drie uur begint, dan zit u al om half drie (ten laatste). Anders mist u de twee minuten samenvatting van de beloften en de vrouwen (Sanne Cant zal dit jaar zowat alles winnen. Die Amerikaanse valt wel weer in de voorlaatste bocht of in de zandbak, en Marianne Vos wordt dan wel wereldkampioen). Daarna mogen alle grote namen hun zegje doen. Ze doen dat heel professioneel, dat hebben ze van Sven Nys geleerd, tijdens de winterse brainstorm. Lars van der Haar rekent op zijn spurt en Mathieu van der Poel vindt het allemaal leuk en kijkt vooruit naar de Spelen van 2020. Klaas Vantornout voelt zich wat ziekjes, nu het nog zes maanden kan.

TIP 4: wacht nu op Kevin Pauwels. En geniet van zijn analyse: "Bwa, ja. Neen. Misschien. Ja, wel goed." Hij gaat meer aanvallend rijden, dit jaar. Er moet een nieuw elan door de ploeg waaien, er moet meer beleving komen, zegt hij. Neen, dat zegt hij niet. Hij vat het samen: "Ja."

TIP 5: blijf altijd (ik herhaal: altijd) zitten de eerste twee ronden. Anders mist u de pech van Tom Meeusen. Op het einde van de tweede ronde (soms na de derde ronde) zal u hem mistroostig met de fiets over de schouder onder het lint zien doorkruipen. Hij heeft namelijk (schrappen wat dat weekend niet past) alweer pech aan zijn ketting, pedaal, stuur, versnelling, rugnummer. Of hij koos voor de verkeerde banden.

TIP 6: houd er rekening mee dat de negende plaats het hele jaar lang voorbehouden is voor Corné van Kessel.

TIP 7: de prachtige derde plaats van Marcel Meisen in de derde veldrit van het seizoen is maar een schijnbeweging. Zet dus geen geld op hem in. Daarna wordt hij gewoon weer tiende, elfde of twaalfde.

TIP 8: haal na vier ronden een Boule de Berlin of een "carré confituurken". U hebt dat verdiend na een klein half uur baggeren door de modder.

TIP 9: wacht niet op José De Cauwer. Hij is er jammer genoeg niet, hij wordt na de Vuelta nog van stal gehaald voor het WK op de weg. De José van dienst heet nu Paul. "En Paul, welke profielen kiezen we?" "Goh, ik zou gaan voor rhino's. Maar met Wout weet je nooit. En Lars, dat is ook geen gewone. Dus wie weet."

TIP 10: kijk altijd (ik herhaal: altijd) alleen. Doe dat lang uitgestrekt in de zetel. Houd de afstandsbediening bij de hand. U kunt nog een maand ook genieten van wat buitenlucht en nog wat later is er ook nog schaatsen op Nederland (eigenlijk is dat hetzelfde als veldrijden, maar dan binnen).

TIP 11: leer het nu al uit het hoofd: "Thibau Nys". Michel zal de naam - als hij terug is uit Spanje - in de drukke maand december meer dan eens laten vallen. Maar onthou hem nu al, dan klinkt hij tegen dan helemaal vertrouwd. Voor de Nederlanders onder ons: u moet Jetse Bol nu even vergeten, die mag volgend voorjaar weer.

TIP 12: haast u na de koers naar het frietkot en bestel een groot pak met stoofvlees, en mayonnaise. "Mag ze erop? Of apart in een bakje?" Zeg altijd: "Erop!"

Succes!

 

Terug naar overzicht